sâmbătă, 9 martie 2013

Mucenici muntenesti

Data de 9 martie, in Romania, este dedicata comemorarii Sfintilor 40 din Sevastia. Exista multe legende, obiceiuri si traditii despre aceasta zi, una dintre ele fiind mucenicii.



Ingrediente:

- o cana apa
- faina cat cuprinde
- un praf de sare

- jumatate de lingurita de sare
- o cana zahar
- 5 plicuri zahar vanilat
- coaja de la o lamaie
- miez de nuca pisat
- o esenta de rom
- scortisoara macinata


Preparare:

Se face o coca din faina, apa si sare care nu se desprinde de maini, se intinde o foaie si se fac optulete cu ajutorul aparatului pentru mucenici. Se lasa peste noapte la uscat pe un prosop. Daca nu aveti aparat, se intinde cu mana un snurulet de coca, se taie si se fac cu mana optulete.
Intr-o oala (de 5 litri) se pune apa cat de multa doriti (sa acopere mucenicii) impreuna cu jumatatea de lingurita de sare si se pune la fiert. Cand incepe sa fiarba se adauga mucenicii si se amesteca pana incep sa fiarba ca sa nu se lipeasca intre ei sau de oala.
Dupa ce au fiert (cca. 20 de minute) se adauga zaharul si zaharul vanilat. Se amesteca pana se topeste zaharul. Se da jos de pe foc si se adauga coaja de lamaie, esenta de rom, nuca si scortisoara puse dupa plac.
Se serveste atat calzi cat si reci.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu