joi, 22 noiembrie 2012

Dulceata de gutui


Ingrediente:

- 700 gr gutui spalate si curatate de cotor
- 1 kg zahar
- 500 ml apa
- zeama de la jumatate de lamaie



Preparare:

Gutuile se dau prin razatoarea mare sau se taie cuburi mici.
Se pune la fiert apa cu zaharul. Se amesteca pana se topeste zaharul. Se fierbe pana incepe sa se ingroase.
Se adauga gutuile si zeama de lamaie si se fierb la foc iute. Se amesteca incontunuu sa nu se lipeasca pana se ingroasa.
Se face testul pe farfurie: se pune o lingurita de gem intr-o farfurie si se face o dunga cu lingurita, daca se impreuna mai trebuie lasat la fiert, daca ramane dunga inseamna ca este gata. A doua varianta de test: intr-un pahar cu apa se toarna cateva picaturi de gem, daca se duce la fund mai trebuie lasat la fiert iar daca raman deasupra picaturile si se intaresc ca niste bombonici este gata.
Cand este gata dulceata se ia de pe foc, se acopera vasul cu un prosop imbibat in apa rece bine stors si se lasa la racit. Se amesteca din cand in cand. Rolul prosopului este sa se evite intarirea suprafetei gemului.
Se pun in borcane si se inchid ermetic.

***

Gutuiile sunt bogate in saruri de magneziu, de fier si de potasiu, sunt apreciate pentru calitatiile sale antiinflamatoare, analgezice, digestive, tonice si expectorante. Mai au in compozitie tanin, pectine, precum si vitaminele A, B, C si PP.
Gutuia calmeaza tusea, distruge celulele canceroase, ajuta la slabire, elimina toxinele, stimuleaza digestia si imunitatea, are proprietati antidepresive, etc.

Sursa: www.ziare.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu