vineri, 16 noiembrie 2012

Zacusca cu morcovi




Ingrediente:

- 500 ml ulei de floarea soarelui
- 2 kg ceapa
- 1-2 kg morcovi
- cateva foi de dafin
- boabe piper
- 300 gr  pasta de ardei capia rosu
- 500 ml  suc de rosii 
- 2-3 capatani mari de usturoi
- 3 kg vinete
- 2 kg ardei gras
- sare


Preparare:

Se coc vinetele si ardeii si se curata de coaja. Vinetele se lasa 1-2 ore la scurs.
Se toaca ceapa (cuburi sau solzisori) si se pune la calit in uleiul incins. Morcovii se dau prin razatoare si se adauga in ulei (eu i-am dat prin razatoarea mica sa fiarba mai repede). Se mai adauga piperul, foile de dafin, usturoiul tocat marunt si se amesteca des sa nu se lipeasca. Se fierb cam 30 minute (fara a se adauga apa). Se adauga sucul de rosii* si pasta de ardei capia rosu**. Vinetele si ardeii se toaca si se adauga peste ele si se mai lasa un pic. Se potriveste de sare. Se dau de pe foc si se baga la cuptorul bine incalzit pana se ridica uleiul deasupra.
Se scoate zacusca din cuptor si se pune incet in borcane cu lame de cutit dedesupt. Se inchid borcanele ermetic si se baga la cuptor 10 minute. Nu mai mult! Daca le lasi mai mult se vor sparge! Se opreste cuptorul si se lasa acolo cateva ore pana se racesc. Nu se ating dupa ce le-ai bagat in cuptor pentru ca, bineinteles, se vor sparge!

* poti inlocui sucul de rosii cu 2 kg rosii
** poti inlocui pasta de ardei cu 1 kg gogosari copti

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu